Een goede professional is nog geen goede leidinggevende. Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand vanwege zijn/haar vakinhoudelijke kennis en kunde wordt gepromoveerd tot leidinggevende? Of dat hij/zij zelf een eigen beveiligingsbedrijf start? Op dat moment worden er hele andere vaardigheden gevraagd. Hoe goed iemand inhoudelijk ook is: niet iedereen is geschikt om mensen aan te sturen of een team te leiden. 

M.E.P. Security ben ik gestart als een voormalig beveiliger. Maar juist met het idee om het op het gebied van leidinggeven beter te doen. Met meer aandacht voor het welzijn en functioneren van het personeel én meer aandacht voor de wensen van de opdrachtgever. 

Zelf heb ik maar vaak genoeg met eigen ogen meegemaakt dat beveiligers op incorrecte wijze werden “aangepakt” door hun leidinggevende. Dat vind ik een kwalijke zaak. Medewerkers kunnen namelijk alleen excelleren wanneer zij gemotiveerd zijn, gelukkig zijn met hun werk en zich gewaardeerd en gesteund voelen. 

Niemand is bewust een slechte leidinggevende 

Niemand is natuurlijk bewust een minder competente leidinggevende. Incapabel leiderschap is dan ook vaak iets dat onbewust ontstaat. De leidinggevende doet zijn/haar best, maar het komt er gewoon niet uit. Soms zonder dat de leidinggevende in kwestie dit door heeft. 

Is het de schuld van de leidinggevende dat deze niet capabel blijkt? Wellicht, maar altijd ten dele. Want is het niet de verantwoordelijkheid van de organisatie om te zorgen voor een teamleider of leidinggevende die over de juiste capaciteiten beschikt?  

Ook werkgevers gaan hier vaak de mist in. Het is verleidelijk om uw beste beveiliger te promoveren tot teamhoofd of leidinggevende. Dit is immers een professional die zijn/haar sporen heeft verdiend en heeft bewezen het vak als geen ander te verstaan.  

Daarin schuilt nu de crux: vaak worden uitstekende vakmensen gezien als goede leidinggevenden. Maar net zoals dat een topvoetballer nog niet automatisch een topcoach wordt, is ook uw beste beveiliger misschien niet de ideale man of vrouw om andere beveiligers aan te sturen. Het takenpakket wijzigt namelijk. Dit brengt andere werkzaamheden en verantwoordelijkheden met zich mee. Uiteraard ook met een passende beloning die hoort bij de vaardigheden die verlangd worden.  

Wat gaat er fout? 

Leidinggeven vraagt natuurlijk altijd om bepaalde eigenschappen: people skills, visie, communicatieve vaardigheden, om er maar enkele te noemen. In zekere zin zijn veel vaardigheden bij leidinggevende beveiligers nog belangrijker. Beveiligers voeren hun werkzaamheden namelijk vrijwel altijd uit in de aanwezigheid van buitenstaanders. Dit vereist enige discretie van leidinggevenden tijdens coachen, aanspreken of ingrijpen. 

In de praktijk heb ik dit helaas te vaak fout zien gaan. Leidinggevenden die beveiligers op harde toon aanspraken in het bijzijn van omstanders. Van onhandige opmerkingen tot ongefundeerde kritiek of zelfs scheldkanonnade. Niemand verdient het om zo behandeld te worden. Gebeurt dit op kantoor of binnen het bedrijf, dan is het al vervelend genoeg. Dit is nooit de manier om de boodschap optimaal over te brengen. Al helemaal niet op een publieke locatie met tal van mensen in de directe omgeving. Zoiets vind ik niet kunnen. Bovendien werkt het ondermijnend voor het gezag en de positie van de beveiliger. 

Wat naar mijn mening vaak fout gaat, is dat de leidinggevende nog te veel denkt en handelt als een beveiliger. Als leidinggevende is het echter de taak om te zorgen voor een optimale werkomgeving waarin teamleden zich prettig voelen. Dat stelt hen in staat om optimale prestaties te leveren. Tact is een van de belangrijkste eigenschappen voor leidinggevenden. Dit betekent dat beveiligers met discretie moeten worden aangesproken en niet op een verwijtende toon in het openbaar. En wie geeft leiding aan de leiding? Ook op dit niveau zijn kwetsbaarheid en transparantie een belangrijk onderdeel.

De rol van een goede leidinggevende 

Een goede leidinggevende opereert vanuit een positieve mindset. Hij/zij inspireert. Ook in de beveiliging betekent dit het goede voorbeeld geven, maar vooral op constructieve wijze samen met beveiligers kijken hoe hun dienstverlening nog beter kan. Dat doet men niet door hen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden terecht te wijzen. 

People skills net zo belangrijk als inhoudelijke kennis 

Bij M.E.P. Security vind ik people skills net zo belangrijk als inhoudelijke kennis en de kernkwaliteiten van een beveiliger. Daarom worden beveiligers bij ons breed getraind. Een beveiliger van M.E.P. Security is een verlengstuk en visitekaartje van uw organisatie. Daarom noemen wij onze beveiligers ook “security hosts”. Zij zijn gastheren en -dames die op discrete, vriendelijke en benaderbare wijze veiligheid garanderen. 

Onze leidinggevende beveiligers worden doorlopend bijgeschoold. Zij beschikken over riante ervaring als beveiliger en alle vakinhoudelijke kennis. Zij weten wat een goede beveiliger maakt en tegen welke uitdagingen beveiligers aanlopen. Maar bovenal: zij weten precies wat zij moeten doen om het talent en de vaardigheden van iedere beveiliger te optimaliseren.